Football storiesTactical analysis

Τα μυστικά της ανάλυσης απόδοσης συγκεντρωμένα σε workshops και online μαθήματα

0

Όταν ξεκινούσε την πορεία του την περασμένη άνοιξη, το Sports Performance Education Hub είχε υποσχεθεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο μετάδοσης και πρόσληψης της πληροφορίας, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που θα έχει αέναη δράση, ευνοώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτών με εκπαιδευόμενους και εκπαιδευομένων μεταξύ τους. Δημιουργώντας, τελικά, μια ανοιχτή και ευρεία κοινότητα… σκέψης και επικοινωνίας γύρω από το άθλημα που όλοι αγαπάμε περισσότερο.

Λίγο καιρό μετά, η ομάδα του SPEH ετοιμάζει τα πρώτα της workshops με θεωρία και πρακτική εξάσκηση, καθώς και online μαθήματα που θα προσφέρονται on demand.

Προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες για όσα επίκεινται, το Repress.gr επικοινώνησε με τον Sport Scientist, εργοφυσιολόγο και αναλυτή απόδοσης, Δρ. Γιώργο Ζιώγα, επικεφαλής της πρωτοβουλίας και πολύπειρο στέλεχος μεγάλων και σημαντικών συλλόγων.

 

Πείτε μας τι βήματα έχουν γίνει από το ξεκίνημα του Hub, τον περασμένο Μάιο, με το 1ο του διεθνές συνέδριο απόδοσης για το ποδόσφαιρο. Σε επίπεδο οργάνωσης, επαφών, feedback, προετοιμασίας, στελέχωσης του team σας.

«Αυτό που είχαμε συζητήσει και είχαμε δει περισσότερο με τους συμμετέχοντες, με το feedback, είναι ότι οι περισσότεροι ήθελαν ουσιαστικά πρόσβαση και εμπειρία πάνω στις νέες τεχνολογίες κατά κύριο λόγο. Γιατί μέσα από τα συνέδρια ουσιαστικά μαθαίνεις κάποια πράγματα, αλλά θες και να τα εφαρμόσεις. Αυτό που έγινε από τότε μέχρι σήμερα, λοιπόν, είναι ότι κάναμε τις συμφωνίες με διάφορες εταιρίες, όπως η STATSports, μια από τις κορυφαίες στον κόσμο όσον αφορά στην ανάλυση δεδομένων από φορητό σύστημα, με τα GPS, και η οποία συνεργάζεται με το 50% των ομάδων του Champions League. Έπειτα, ήρθαμε σε συμφωνία με τη VEO για να κάνουμε χρήση της κάμερας τους στο εκπαιδευτικό κομμάτι που θα κάνει ο Γιάννης (σ.σ. Βλάχος). Και με βάση αυτά, προχωρήσαμε στη δημιουργία των workshops».

Πείτε μας λίγα λόγια για τα workshops που έχετε ετοιμάσει και προσφέρετε στο κοινό; Μιλάμε για δύο εργαστήρια σχετικά με τα εργαλεία της STATSports και ένα που αφορά τη VEO.

«Το ένα απευθύνεται σε επαγγελματίες που δουλεύουν σε μεγάλες ομάδες και έχουν διαθέσιμη την τεχνολογία και επιθυμούν να τη γνωρίσουν καλά ή που θέλουν να την αποκτήσουν. Ξέραμε ότι όσοι είναι σε μεγάλες ομάδες, έστω λίγοι, θέλουν να μάθουν περισσότερα για το μεγάλο – το κύριο – μοντέλο της STATSports, το Pro Series, γιατί είναι και ακριβό και δεν διατίθεται εύκολα. Θα ήθελαν, λοιπόν, να μάθουν γι’ αυτό.

Έπειτα, βάζουμε στο παιχνίδι πρπονητές μικρότερων ομάδων, γυμναστές, γυμναστές Ακαδημιών, προπονητές που ασχολούνται ακόμη και ατομικά με παίκτες. Όλοι αυτοί θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε κάτι φθηνότερο αλλά ποιοτικό και αξιόπιστο. Έτσι θα μπορούμε πλέον να τους εκπαιδεύσουμε πάνω στο Coach Series, το κόστους του οποίου είναι ελάχιστο για όσους χρησιμοποιήσουν το σύστημα μετά. Θα βλέπουν στο προσωπικό τους τάμπλετ τα αποτελέσματα και τα δεδομένα των αθλητών χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν νέο software.

Κάνουμε την εκπαίδευση για να έχουν όλοι περισσότερα δεδομένα στα χέρια τους. Το ποδόσφαιρο κινείται στον χώρο της τεχνολογίας, υπάρχει ανάγκη να έχουμε περισσότερα στη διάθεση μας. Στο κομμάτι του video analysis καλυφθήκαμε, με την καταγραφή. Η κάμερα και το video βοήθησαν. Στο κομμάτι της προπόνησης, όμως, δεν υπήρχε τρόπος να μετρήσεις εντάσεις, φορτία και λοιπά, ούτε στις μεγάλες ομάδες. Από τη στιγμή που η τεχνολογία, λοιπόν, βαδίζει προς τα εκεί και γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη, κάναμε τα workshops για το Pro Series και το Coach Series και ταυτόχρονα κάνουμε και ένα τρίτο κομμάτι, καθαρά τακτικής, με τον Γιάννη τον Βλάχο. Αυτό αφορά το κομμάτι ανάλυσης της τακτικής με μια εξαιρετική εφαρμογή, τη VEO, της οποίας η χρήσης έχει μικρό κόστος για όλους».

Το Hub έχει ετοιμάσει και online courses, όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε ενδιαφέρουσες θεματολογίες οποτεδήποτε εκείνος επιθυμεί και όχι απαραίτητα σε ζωντανό χρόνο. Σύγχρονες παράμετροι πάνω στις οποίες μπορούμε να βασιζόμαστε για να ελέγχουμε με νέες τεχνολογίες την απόδοση των αθλητών, περιοδισμός και οργάνωση αυτού με βάση τις νέες τεχνολογίες και, τέλος, ειδικές καταστάσεις που επηρεάζουν την απόδοση των ποδοσφαιριστών.

Πόσο βαθειά μπαίνουν τα μαθήματα και τι ετοιμάζετε για τη συνέχεια;

«Τα τρία courses έχουν ως στόχο να μπορεί κάποιος να καταλάβει τη θεματολογία γύρω από τις νέες τεχνολογίες. Άλλο να μάθεις να τις χρησιμοποιείς και άλλο να μάθεις τι πρέπει να κάνεις στον αγωνιστικό σου περιοδισμό, τι να δουλέψεις, πόσο φορτίο να δώσεις στους παίκτες. Να μάθω να χρησιμοποιώ την τεχνολογία μεν, αλλά στην πράξη να μάθω και τις παραμέτρους που υπάρχουν. Το πρώτο course αναφέρει αναλυτικά όλες τις παραμέτρους των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν οι μεγάλες ομάδες. Εξηγούμε τι σημαίνουν στην πράξη και τι αντικατοπτρίζουν στο ποδόσφαιρο.

Στο δεύτερο, στον αγωνιστικό μικρόκυκλο, απαντάμε στο πόσο θα πρέπει να δουλεύω στην κάθε παράμετρο για κάθε παίκτη, ανάλογα με το πόσους και τι αγώνες έχω. Τι φορτίο θα πρέπει να βάλω σε κάθε παίκτη, σε κάθε θέση, γιατί δεν είναι ίδια για όλους, υπάρχει μια αναλογία, μια ακολουθία: αν βάλω σε μια y ομάδα τις εντάσεις της Μάντσεστερ Σίτι, θα αποτύχω. Δεν έχω τις ίδιες ικανότητες και συνθήκες. Επίσης, απαντάμε στο πώς διαχειριζόμαστε έναν τραυματία που επιστρέφει, τι εντάσεις πρέπει να του δώσω. Να σημειώσω εδώ ότι θα έχουμε κάθε φορά και έναν γυμναστή ομάδα της Super League, που θα κάνει συζήτηση επί του πρακτέου. Εγώ δηλαδή θα λέω το θεωρητικό κομμάτι και ο γυμναστής θα λέει στην πράξη τι γίνεται, ασκησιολόγιο και άλλα.

Το 3ο course, με τις ειδικές καταστάσεις, θεωρώ πως είναι καλό γιατί απαντά σε ερωτήματα που δε βρίσκει συχνά κάποιος. Για παράδειγμα, πηγαίνω σε μια ομάδα που έχω ποδοσφαιριστές που δεν είναι έτοιμοι κι εγώ τους θέλω γρήγορα στη δράση, θέλω άμεσα αποτελέσματα. Πώς θα διαχειριστώ αυτούς που έχουν κάνει αποπροπόνηση και πώς εκείνους που έχουν δουλέψει πολύ, που έχουν συμπτώματα υπερκόπωσης; Τι θα κάνω με αυτούς; Θα πρέπει να έχω έναν τρόπο να αντιληφθώ αρχικά ποιοι βαδίζουν προς υπερφόρτωση και ποιοι είναι πίσω, για παράδειγμα έχουν έρθει από μεταγραφή και είναι αγύμναστοι ή η ομάδα δεν έχει δουλέψει καλά αλλά θέλω άμεσα αποτελέσματα.

Έχουμε κι άλλα στο μυαλό μας για αργότερα, αλλά δεν ήθελα να βγάλουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα στην αρχή».

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SPORTS PERFORMANCE EDUCATION HUB ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Νίκος Γιαμπολδάκης
Το ταξίδι του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε όταν το 2015... αυτοπροτάθηκε στο liverpoolfans.gr για να καταγράψει μια άποψη που δεν είχε διαβάσει πουθενά και ήθελε πολύ να την πει. Αν δεν υπήρχε η Liverpool, θα την έφτιχανε ο ίδιος για να την υποστηρίζει. Η αγάπη του για το επάγγελμα, το ποδόσφαιρο και την τακτική, του επιτρέπει να μην βαριέται ποτέ τη δουλειά. Πιστεύει πολύ σοβαρά πως πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι που παίζεται στην τηλεόραση· είναι κάτι που παίζεται στους υπολογιστές αναλυτών και προπονητών. Έχει εργαστεί στο epsm24.gr και επί του παρόντος εργάζεται ως συντάκτης στο SDNA.gr, στο makedonikos.gr και είναι περήφανο μέλος στο ερασιτεχνικό - από επιλογή - και ανεξάρτητο liverpoolfans.gr.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Football stories